Mikaelsfest

Mikaelsfest

Er du modig?

(skrevet av Melanie Tjernø)

”Juhu, i morgen er det Mikaelsfest, gleder du deg?”.

“Hvilke motsprøver har du tenkt å prøve i år?”.

“Er det skummelt på Drageøya? Hva hvis jeg ikke har noen å gå sammen med?”

Slike og flere andre spørsmål hører du ofte fra elevene i den siste uken før høstferien. Spørsmål som alltid stilles med glimt i øyne og en underliggende forventning om å få et positivt svar. Men hva er det elevene egentlig spør om?

På Steinerskolen i Kristiansand feires det Mikaelsfest alltid den siste fredagen før høstferien.

Skoledagen starter for barne- og mellomtrinnet på skolen med en fortelling om ridderen Georg og kampen mot dragen, som noen gang blir dramatisert av en klasse mens det en annen gang er en voksen som forteller historien på engelsk eller tysk. Deretter tilbringes dagen sammen med ungdomsskolen i Bertesbukta, et friområde ved havet med sandstrender og svaberg, hvor det er forberedt mange aktiviteter som kan prøves.

Alle kan, ingen må.

Blant aktivitetene finnes det smykkeverksted, blindløypen, dragenes tarm, klatring eller balansering, line over bukta, det brennende hoppetau, baljepaddling og drageøya m.m., som utfordrer elevene på ulikt vis.

I smykkeverkstedet for eksempel kan du lage ditt eget lille sverd som du kan bære stolt rundt halsen. Hammer og ambos hjelper deg til å bli utholdende, sterk og modig.

I blindløypa må du finne veien gjennom ukjent terreng, kun med hjelp av en trå eller en hjelpende hånd som fører deg ditt du skal. For her ser du ingenting og du må stole på din egen følesans, eller den som fører deg.

Ganske likt er det i dragenes tarm. Der er det mørkt. En mørkt lang tunnel som det skal krypes igjennom og det eneste som hjelper deg er kanskje et lite glimt av dagslys, eller en stemme på andre enden som sier at du snart er fremme.

Fra og med 5.klasse er det lov å prøve line over bukta. Her gjelder det å komme seg fra den ene siden av bukten til den andre som kun er forbundet med et langt tau over vannet. Denne aktiviteten er nok en av de mest populære motsprøvene. Elevene har med årene utviklet sine egne teknikker hvordan det er best å komme seg over uten å falle i vannet, men det er like spennende fra år til år. Både for de som prøver seg, og for de som står ved siden av, er fyr og flamme og heier på klassekameratene sine mens en lurer på om en tør å prøve det selv det denne gangen.

På slike dager som denne er vi virkelig nær elementene. Jord, vann, luft og ild oppdages, utfordres, kjennes og lekes med. Været spiller for de fleste ingen rolle. Skinner sola er det bare gøy å bli lite gran blaut. Regner det, gjør det ingenting om man faller i vannet, for blaut er en uansett. Senere kan en få litt varme i seg når grønnsaksuppen og sverdbrødet blir servert ved bålet.

En annen populær aktivitet er det brennende hoppetau. Det å være nær ild er en kjent med fra før, men å hoppe tau mens en ser og hører flammene suse rundt seg, det er noe en ikke opplever hver dag.

For de minste, klasse to til fire, er et besøk på Drageøya en spennende og innimellom nervepirrende aktivitet. Allerede uken før har alle elever laget sin egen dragepass som brukes som både inngangsbillett til øya, og stemples på veien ut igjen. Dragepasset er et viktig dokument som sier noe om hvor modig du har vært, og må vises frem igjen når en skal bli slått til ridder senere på dagen. På Drageøya lever det store skumle drager som prøver å fange deg og tar deg meg i fangehulene sine. Den eneste måten som beskytter deg mot dragene er at minst tre og tre går sammen, holder hverandre i hendene og synger mikaelssanger som har blitt øvd i klassen før.

Vi er St.Mikaels tapre menn,

Vi er St.Mikaels tapre menn.

Dragen dreper vi med sverd.

Har du blitt fanget kan du befris av de som ikke har blitt fanget. I Kristiansand er det en tradisjon at 9.klasse er drager.

Etter mange år med mikalesfesten kan det virke som om 10.klasse er litt lei selve dagen. Spesielt når de kjenner prøvene, har vært drager året før og kanskje har begynt å tenke på om de er for gammel for dette? Tvert imot. De fleste vil oppleve denne dagen en siste gang. (Noen gang for vi til og med besøk av tidligere elever som savner dagen). De store hjelper til på de forskjellige postene, slår de minste til ridder og til syvende og sist får 10.klasse sin helt egen motsprøve. De får lov å sjonglere med ildkuler eller kaste kulene til hverandre mens hele skolen står i ring rundt dem.

Hvorfor feirer vi denne dagen?

Selve Mikaelsfesten har sin bakgrunn i Mikkelsmessen og engelen Mikaels tapre kamp mot dragen som er et bilde på djevelen eller det onde i verden. Men festen handler videre om mot, det å være modig, finne styrke i seg selv og kanskje i ytterste konsekvens bekjempe det onde i verden og kanskje i oss selv?

Vi legger opp til aktiviteter som utfordrer deg, lærer deg å overvinne deg selv. Å møte det ukjente og finne styrke i deg selv til å våge noe nytt. Vi leker og stimulerer sansene og lærer å stole på hverandre, og ikke minst på våre egne krefter og ferdigheter.

Nok en gang:

“Gleder du deg til Mikaelsfesten?” “ Ja!”

“Hvilke motsprøver har du tenkt å ta i år?” “ Så mange som mulig!”

“Er det skummelt på Drageøya? Hva hvis jeg ikke har noen å gå sammen med?” “ Det kan hende, men du har alltid noen å gå sammen med. Det går bra!”

På Mikaelsdagen møter du elever som stråler av stolthet, som er fornøyd med det de klarte. Hvor ingen har sagt at du må, men du overvant deg selv og klarte det. Elever som kanskje ikke ses stråle så ofte i den vanlige skolehverdagen. Du treffer på elever som gleder seg over at andre lykkes, og som oppmuntrer, hjelper og heier på hverandre.